Circular Booster en de NLMP factor van Nederland

Ik weet niet hoe het jullie is vergaan, maar ik vond 1 april 2021 een bijzondere dag.

Er werd het klokje rond gedebatteerd in de tweede kamer rondom Rutte. Hoeveel teflon heb je nodig om dit te overleven? De haaien/wolven cirkelen om hem heen, het is een toneelspel wat aan de ene kant smullen is, maar aan de andere kant supertriest: deze mensen zijn in het kabinet door ons gekozen om hun wijsheid om het land te besturen. Wat een verloren energie, 12 uur lang door ons gefinancierde onzin. Er had ook over echte problemen en echte oplossingen gesproken kunnen worden.

Dit schouwspel deed mij twijfelen aan het prachtige boek ‘de meeste mensen deugen’, het venijn, de trucjes, het zichtbare plezier om iemand die ruim 10 jaar van zijn energie geeft om dit land te leiden onderuit te schoffelen. Ik zie de wanhopige poging om het op ‘vertrouwen’ te gooien, maar het is een woord wat in dit systeem niet (meer?) lijkt te passen.

Persoonlijk ben ik samen met mijn compagnon al meer dan een jaar bezig met wat wij de nieuwe economie noemen. Experimenteren met een circulaire lamp. Samen met de kringloop en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lokaal een duurzaam design product maken.

Concreet bezig zijn met hoe het anders kan en moet om de bronnen die de aarde ons geeft duurzaam te benutten. Het geeft heel veel energie om met concrete oplossingen bezig te zijn, lokaal en inclusief werken op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Daarom raakte het debat mij denk ik donderdag ook zo, ik werd er echt door ‘gegrepen’.

Maar wie in het debat functioneerde nu volgens jullie het beste? Zo kom ik ook op de NLMP factor van Nederland, de Niet Lullen maar Poetsen factor. Want naar mijn mening was er 1 groep mensen die naar behoren functioneerde, dat waren de schoonmakers die al die tijd na het gezwets en gespetter de microfoon weer schoon maakten. Zoveel hoogopgeleide mensen en dan zoveel tijd nodig hebben, zo inefficiënt en zo ver weg van de concrete problemen van onze maatschappij.

Deze schoonmakers vervullen een duidelijke functie en doen dit snel en efficiënt. Hulde, hun Niet Lullen Maar Poetsen factor is 100% poetsen en 0% lullen. Voor de wijze dames en heren die in de schone microfoon praten geldt helaas ruim 12 uur het tegenovergestelde: 100% lullen en 0% poetsen.

Terug naar het positieve. Ik ben en blijf er namelijk van overtuigd dat de meeste mensen deugen! Ik denk dat de meeste mensen in het debat zichzelf ook schaamden voor de vertoning. Dat het om een systeem gaat waar men collectief in zit en daarmee ook niet 1 ‘schuldige’ aan kan wijzen. Juist het concept ‘schuldige’ is onderdeel van het probleem overigens. Rutte is niet ‘de schuldige’. Het positieve is wat mij betreft dat door de collectieve aandacht en verontwaardiging voor dit debat het begin van een kanteling is die al in gang is gezet. De nieuwe informateur zet ook in op systeemverandering, hoopvol wat mij betreft.

Wij willen daar met Circular Booster ook een onderdeel van uitmaken. Met onze focus op de transitie naar een circulaire economie. Vanuit het volle besef dat we met 1 been in het huidige/lineaire/oude systeem staan en met het andere been in de nieuwe werkelijkheid. Het meest eenvoudige is om volledig vanuit het nieuwe en ideale te redeneren. Wij willen graag vanuit het huidige, de situatie waar we nu in zitten, concreet gaan beginnen met poetsen. Zo min mogelijk NL en zoveel mogelijk P. Wat is de eerste stap naar meer duurzaam, circulair, betekenisvol, welke naam we het ook willen geven: wij willen jouw organisatie een circulaire boost geven en toekomstbestendig maken.

Graag brengen we ook vraag en antwoord bij elkaar via onze Linkedin pagina, daar hoeven we niet altijd zelf een rol in te vervullen want soms is het leggen van de juiste verbinding al voldoende! Dus volg ons en/of stel je vraag (info@circularbooster.nl) over jouw circulaire stappen, dan gaan we er samen mee aan de slag!

×