Een designlamp gemaakt van afval

Een designlamp gemaakt van afval. Dat is één van de projecten waar wij aan werken bij Circular Booster. Dit kunnen wij niet alleen. Voor dit uitdagende maar vooral prachtige project werken wij samen met lokale partijen die ons, elk op hun eigen vakgebied, verder helpen bij de ontwikkeling en de totstandkoming van deze lamp.

‘Bij het naaiatelier bestaan onze werkzaamheden uit twee delen:
Herstelwerk voor de winkel en klanten en daarnaast het maken van
nieuwe artikelen van afgedankte spullen’ vertelt Tonny.
 

‘In het naaiatelier herstellen wij kleding voor onze klanten. Is er een
knoop van je jas, moet je jurkje een stukje korter of zit er een naadje los
van je broek? Wij kunnen het allemaal herstellen’ aldus Tonny. Daarnaast
herstellen wij kleding dat wordt aangeboden aan onze kringloopwinkels
en nog hip en goed genoeg is voor een ‘2e leven.’ ‘Als binnengekomen
kleding de moeite waard is om te herstellen dan doen wij dit in het
atelier. Je moet dan denken aan kleding dat in de winkel nog voor een
mooie prijs kan worden verkocht, bijvoorbeeld merkkleding.’
 

Naast het herstelwerk maken wij van ingeleverde kleding, stoffen,
gordijnen, beddengoed en banners nieuwe artikelen zoals tassen en
kussens om deze weer te verkopen in onze winkels.’
 

Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers,
vluchtelingen die de Nederlandse taal moeten leren, mensen met een
uitkering die moeten reïntegreren, vrijwilligers en stagiaires. ‘Een mooie
mix van medewerkers die allemaal affiniteit hebben met dit vak. ‘Wij
delen onze kennis en kunde met elkaar met als doel onze klanten blij te
maken.’

Eén van die stagiaires is Liza, zij heeft de opleiding Basismedewerker Mode gevolgd aan Aventus in Zutphen. Liza heeft een mooie bijdrage geleverd aan de circulaire lamp van Circular Booster: de tas is door Liza ontworpen! ‘Het creëren van dingen spreekt mij enorm aan en daarom vond ik jullie opdracht ‘maak een beschermende tas voor onze circulaire lamp’ helemaal geweldig’ vertelt Liza. Liza vervolgt: ‘op de middelbare school heb ik het vak meubelmaken gevolgd en nu leer ik met stoffen werken. Jullie opdracht paste volledig in mijn straatje.”

‘Via de vader van een vriendinnetje ben ik bij het naaiatelier van Foenix terecht gekomen. Ik zocht een leuke stageplek en hij heeft voor mij binnen Foenix geïnformeerd naar de mogelijkheden. Zo is het balletje gaan rollen.’ ‘Samen met Henny (toenmalige assistentleidinggevende) heb ik gekeken naar jullie eisen: de lamp moet er helemaal in kunnen en de inhoud moet goed worden beschermd.’ ‘Mijn eerste ingeving was om, ter bescherming van de lamp, spaken in de tas te verwerken maar dit was helaas geen succes.

De spaken beschadigde het scheppapier’ laat Liza weten. ‘Na een overleg met Henny en Tonny is het idee geboren om de tas te voorzien van losse vakjes waar vervolgens karton in gestoken kan worden. Dit bleek een briljante oplossing! Het hele ontwerpproces heeft al met al twee dagen werk gekost.’ Op de vraag wat Liza zelf doet aan een meer duurzame wereld en circulaire economie, antwoord ze: ‘Thuis scheiden wij afval, pakken wij de fiets in plaats van de auto en kopen wij geen spullen als het niet nodig is.’

‘Ik word blijer van een vondst uit de kringloopwinkel dan een aankoop bij de Action.’ Over de laatste vraag ‘als je in de wereld iets zou mogen veranderen met datgene dat je tijdens je studie leert, wat zou dat dan zijn’ hoeft Liza niet lang na te denken. ‘De kledingindustrie terugbrengen naar Europa. Het vervoer naar Europa is milieubelastend en de omstandigheden waarin medewerkers moeten werken zijn bedroevend. De circulaire economie: een thema waarin veel moeilijke woorden worden gebruikt maar de boodschap is duidelijk!!!!!!!