Van afval naar designlamp – Productieproces hout

Van afval naar designlamp – Productieproces hout

Wat een prachtig begin na onze vakanties in Denemarken en Friesland: Sander heeft hard doorgewerkt (hij gaat nu 3 weken op vakantie hoor, geen zorgen, wij nemen het stokje nu weer over..). Maar wat een prachtig resultaat heeft hij neergezet! Bernd en ik zijn de afgelopen dagen bij Sander in de werkplaats geweest en hebben foto’s gemaakt, genieten jullie even mee:

Begonnen met een oud tafelblad, met de nieuwe vandiktebank heeft Sander van Foenix de gewenste maatvoering en precisie kunnen halen.

De lamp is modulair volgens de circulaire ontwerpprincipes en het handgeschepte papier past er prachtig in.
Het geeft de lamp een enerzijds strak en anderzijds ambachtelijk uiterlijk waar wij erg van kunnen genieten! Het hergebruikte snoer en de schakelaar maken het concept compleet.

Wij hebben erg veel zin om de laatste hand aan de eerste serie van 10 te kunnen leggen en zo de eerste klanten blij te kunnen maken met deze lampen!

Eén van die stagiaires is Liza, zij heeft de opleiding Basismedewerker Mode gevolgd aan Aventus in Zutphen. Liza heeft een mooie bijdrage geleverd aan de circulaire lamp van Circular Booster: de tas is door Liza ontworpen! ‘Het creëren van dingen spreekt mij enorm aan en daarom vond ik jullie opdracht ‘maak een beschermende tas voor onze circulaire lamp’ helemaal geweldig’ vertelt Liza. Liza vervolgt: ‘op de middelbare school heb ik het vak meubelmaken gevolgd en nu leer ik met stoffen werken. Jullie opdracht paste volledig in mijn straatje.”

‘Via de vader van een vriendinnetje ben ik bij het naaiatelier van Foenix terecht gekomen. Ik zocht een leuke stageplek en hij heeft voor mij binnen Foenix geïnformeerd naar de mogelijkheden. Zo is het balletje gaan rollen.’ ‘Samen met Henny (toenmalige assistentleidinggevende) heb ik gekeken naar jullie eisen: de lamp moet er helemaal in kunnen en de inhoud moet goed worden beschermd.’ ‘Mijn eerste ingeving was om, ter bescherming van de lamp, spaken in de tas te verwerken maar dit was helaas geen succes.

De spaken beschadigde het scheppapier’ laat Liza weten. ‘Na een overleg met Henny en Tonny is het idee geboren om de tas te voorzien van losse vakjes waar vervolgens karton in gestoken kan worden. Dit bleek een briljante oplossing! Het hele ontwerpproces heeft al met al twee dagen werk gekost.’ Op de vraag wat Liza zelf doet aan een meer duurzame wereld en circulaire economie, antwoord ze: ‘Thuis scheiden wij afval, pakken wij de fiets in plaats van de auto en kopen wij geen spullen als het niet nodig is.’

‘Ik word blijer van een vondst uit de kringloopwinkel dan een aankoop bij de Action.’ Over de laatste vraag ‘als je in de wereld iets zou mogen veranderen met datgene dat je tijdens je studie leert, wat zou dat dan zijn’ hoeft Liza niet lang na te denken. ‘De kledingindustrie terugbrengen naar Europa. Het vervoer naar Europa is milieubelastend en de omstandigheden waarin medewerkers moeten werken zijn bedroevend. De circulaire economie: een thema waarin veel moeilijke woorden worden gebruikt maar de boodschap is duidelijk!!!!!!!

×